Het nationaal inkomen is niet de enige maatstaf om te kijken hoe goed landen het doen op economisch gebied. Als je naar andere indicatoren kijkt levert Europa helemaal geen gekke prestatie.

Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek naar de historische ontwikkeling van een reeks economische indicatoren, bijeengebracht in een publicatie van de Oeso.

De Nederlandse hoogleraar economische geschiedenis Jan Luiten van Zanden is één van de hoofdauteurs van de studie. Tegenover discussieplatform Me Judice geeft hij aan dat, als je verder kijkt dan de economische groei alleen, Europa er niet slecht uitspringt.

Welvaart: méér dan economische groei

Als je niet alleen kijkt naar het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking als maatstaf voor rijkdom of welvaart, maar ook naar indicatoren als de gemiddelde levensverwachting, de scholingsgraad, en de mate van ongelijkheid, dan heeft Europa de afgelopen decennia beter gepresteerd dan de Verenigde Staten, aldus Van Zanden.

Met deze tool van de Oeso kun je de historische ontwikkeling van diverse economische indicatoren per land volgen.

Andere opvallende conclusie uit de studie is dat de relatieve inkomensongelijkheid binnen rijke landen in de twintigste eeuw sterk is afgenomen, terwijl de inkomensongelijkheid in armere landen juist sterk is toegenomen.

Zie het hele interview met Jan Luiten van Zanden met Me Judice

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl